Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /home/676581.cloudwaysapps.com/kwutrcynqx/public_html/contents/themes/jupiter/framework/includes/minify/src/Minifier.php on line 227
Artrose, osteoporose en artritis - Fysiotherapie De Eik

Artrose, osteoporose en artritis

Wat is het verschil tussen artrose, osteoporose en artritis?

Er is vaak onduidelijkheid over het verschil tussen artrose, osteoporose en artritis.

Artrose

Artrose is een chronische aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen tussen botten en wervels in dikte en kwaliteit afneemt. Artrose wordt ook wel “slijtage” genoemd. Vooral heupen, knieën, handen en de wervelkolom zijn er gevoelig voor. De klachten wisselen in ernst van persoon tot persoon, maar veelal staan stijfheid en pijn op de voorgrond.

De fysiotherapeut kan uitleg, oefeningen en adviezen geven om de klachten zo veel als mogelijk te verminderen. Inmiddels is aangetoond dat het in beweging blijven het beste werkt tegen de gewrichtspijn en de verstijving. Het gewrichtskapel blijft soepeler, de spieren blijven sterker.

Pas wanneer het artrotische proces ver gevorderd is, kunnen bepaalde gewrichten vervangen worden door prothesen. De bekendste zijn de nieuwe heupen en nieuwe knieën.

Osteoporose

Osteoporose is het brozer worden van de botten in het lichaam. De botmassa neemt in dichtheid af. De osteoporose op zichzelf geeft geen klachten, maar je loopt wel een hoger risico om een bot te breken, bijvoorbeeld bij een val. Ook kunnen rugwervels gaan inzakken, waardoor je aanmerkelijk kleiner en krommer wordt. Dit kan wel leiden tot pijnklachten en zenuw-inklemmingsverschijnselen.

De aandoening komt meer bij vrouwen voor, 1 op de 4 boven de 60 jaar. Tegen 1 op de 14 bij mannen.

Coördinatie en evenwichtsoefeneningen zorgen voor een betere balans om de valkans te reduceren en houdingsoefeningen zorgen voor een betere statiek.

Artritis

Artritis is een ontsteking in het gewricht. Het gewricht is gezwollen, het gewrichtskapsel gespannen. Vaak voorkomende oorzaken van artritis zijn reuma en jicht. Ook bacteriën kunnen de oorzaak zijn. Maar zelfs een plotselinge verrekking van het gewricht kan een ontstekingsreactie te weeg brengen.

Rust afwisselen met bewegen zullen pijn en stijfheid positief beïnvloeden. Geen ene klacht is hetzelfde, en ieder lichaam reageert anders. Het is daarom belangrijk om persoonlijk advies te krijgen en een behandeling volledig afgestemd op jouw situatie.

Meer informatie

Bent u benieuwd of Fysiotherapie de Eik u verder kan helpen, neem gerust contact met ons op.

Contact

Heeft u een vraag of opmerking? Vul dan het onderstaande formulier in en wij reageren zo spoedig mogelijk!

Not readable? Change text.