Neurologische aandoeningen als CVA en TIA

Wat zijn neurologische aandoeningen als CVA en TIA?

Neurologische aandoeningen als CVA en TIA

In Nederland leven minstens 300.000 mensen (1 op de 50) met de merkbare gevolgen van een hersenbeschadiging als een beroerte of een hersentrauma.

Revalideren, oefenen van de motoriek, na een hersenbeschadiging is belangrijk. Zo blijf je de hersenen, het hele lichaam, aanmoedigen functies aan te passen en zo mogelijk te verbeteren.

CVA

Bij een CVA (Cerebro Vasculair Accident), ook wel een beroerte genoemd, krijgt een deel van de hersenen opeens te weinig of geen zuurstof. De schade die daardoor kan ontstaan, heeft gevolgen voor een scala aan hersenfuncties. Beweegproblemen met èèn arm en/of been springen daarbij direct in het oog.

Wanneer thuis de draad weer wordt opgepakt, kan fysiotherapie een belangrijke bijdrage leveren. In onze praktijk is daarvoor de opleiding neurorevalidatie gevolgd, gegeven door neurowetenschapper dr. Ben van Cranenburgh.

Oefentherapie met evenwicht- en balansoefeningen, coördinatie training, rekken en strekken, spierkracht versterken, en het tegengaan van gewrichtsverstijving.verstijving. Het komt allemaal aan de orde.

TIA

Bij een TIA (Transient Ischaemic Attack) is er sprake van een tijdelijke doorbloedingsstoornis in de hersenen. Er is sprake van een kortdurend herseninfarct wat meestal niet langer dan 20 minuten duurt.

Toch is het raadzaam te bekijken of er geen balans- en evenwichtsverlies is opgetreden, oefenen is dan zeker zinvol. Alleen al ter valpreventie.

Meer informatie

Bent u benieuwd of Fysiotherapie de Eik u verder kan helpen, neem gerust contact met ons op.

Contact

Heeft u een vraag of opmerking? Vul dan het onderstaande formulier in en wij reageren zo spoedig mogelijk!

Not readable? Change text.