Parkinson(isme) & MS

Wat is Parkinson(isme)?

De ziekte van Parkinson is een chronische neurologische aandoening, die meestal begint tussen het 50e en 60e levensjaar. De hersenen maken het stofje dopamine niet meer voldoende aan; met als gevolg traagheid, bewegingsarmoede, stijfheid en vaak –  maar niet altijd – beven. De klachten nemen langzaam toe.

Parkinsonisme is de verzamelnaam voor neurologische aandoeningen die lijken op die van de ziekte van Parkinson maar waarbij meer delen en systemen in de hersenen zijn aangedaan.

Wat is MS?

MS (Multiple Sclerose) is een chronische progressieve ziekte, vaak al vanaf jonge leeftijd, waarbij ontstekingen ontstaan in het centrale zenuwstelsel.

MS tast de isolatielaag (myeline) van de zenuwen aan waardoor het centrale zenuwstelsel bepaalde signalen niet goed kan verwerken. Daardoor ontstaat achteruitgang in de motoriek, in de coördinatie van armen en benen, verkramping of spasme en andere neurologische problemen.

De praktijk is rolstoel toegankelijk en erg handig voor het oefenen is de aanwezigheid van een loopbrug en een theravital fiets. Dat is een computergestuurd fietstoestel (met beweegondersteuning) waarmee vanuit de (rol)stoel de pedalen kunnen worden rondgetrapt.

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Parkinson(isme)

Fysiotherapie is erg belangrijk om de verstijvingsklachten en balansproblemen zo goed mogelijk aan te pakken.

Deze praktijk is aangemerkt voor het behandelen van mensen met de ziekte van Parkinson of een Parkinsonisme. En daarvoor aangesloten bij het landelijke multidisciplinaire ParkinsonNet (regio Zuid Hollandse Eilanden). De behandeling kan individueel (ook aan huis) en in groepsverband plaatsvinden.

 

MS

Met behulp van de fysiotherapeut wordt er geoefend om zo soepel en mobiel mogelijk te blijven. Fysiotherapie de Eik is aangesloten bij het landelijke multidisciplinaire netwerk MS Zorg Nederland (MS Community Dirksland en omgeving).

Meer informatie

Bent u benieuwd of Fysiotherapie de Eik u verder kan helpen, neem gerust contact met ons op.

Contact

Heeft u een vraag of opmerking? Vul dan het onderstaande formulier in en wij reageren zo spoedig mogelijk!

Not readable? Change text.