Vestibulaire Revalidatie bij draaiduizeligheid (bv BPPD)

Wat is vestibulaire revalidatie bij draaiduizeligheid (bv BPPD)?

Dit is een vorm van fysiotherapie die de patiënt probeert te gewennen aan bewegingen en het omgaan met bewegende beelden. Hierdoor kunnen de klachten van duizeligheid en balans met 60 tot 70 % verminderen en gevoelens van vaak bijkomende angst en somberheid teruggedrongen worden.

BPPD Benigne Paroxismale Positieafhankelijke Duizeligheid

Indien bij u de diagnose BPPD is gesteld, heeft u te maken met een in aanvallen optredende, houdingsafhankelijke duizeligheid. De hele wereld draait om u heen, een hele angstige ervaring.
De bewegingen van het hoofd die de duizeligheidsaanval kunnen opwekken zijn voorover buigen, omrollen in bed of naar boven kijken. Vooral de aanwezigheid van duizeligheid in lig onderscheidt BPPD van andere vormen van duizeligheid.

BPPD wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van oorkristalen in een deel van het binnenoor waar ze zich niet horen te bevinden. De oorzaak kan een hoofdtrauma zijn of veroudering van het evenwichtssysteem in het binnenoor, maar vaak is de oorzaak onduidelijk.

BPPD is één van de belangrijkste veroorzakers van duizeligheid, maar ook één van de best behandelbare vormen.

Door een arts of een gespecialiseerde fysiotherapeut, zoals in onze praktijk, wordt dan de manoeuvre van Epley uitgevoerd. Dat zijn een aantal bewegingen van het hoofd waarbij de oorkristallen weer naar de oorspronkelijke, juiste plek worden verplaatst. In 80 % van de gevallen verdwijnt dan de BPPD na de eerste of tweede behandeling.

Daarnaast worden een reeks gestandaardiseerde oefeningen gegeven om het complexe evenwichtssysteem te herprogrammeren. Vestibulaire revalidatie genaamd. Van blikstablisatie- tot balansoefeningen. Volgens de opleiding en het protocol van het Duizeligheidscentrum Apeldoorn (Gelre Ziekenhuizen).

Naast BPPD worden ook andere vormen van duizeligheid en evenwichtsproblematiek met behulp van vestibulaire revalidatie behandeld:

  • PPPD (Persisterende Positionele Perceptie Duizeligheid)
  • Benigne recidiverende vertigo
  • Neuritus Vestibularis
  • Vestibulaire Migraine
  • Hyperventilatiesyndroom
  • Balansklachten bij M. Menière, in de perioden tussen de aanvallen.

Meer informatie

Bent u benieuwd of Fysiotherapie de Eik u verder kan helpen, neem gerust contact met ons op.

Contact

Heeft u een vraag of opmerking? Vul dan het onderstaande formulier in en wij reageren zo spoedig mogelijk!

Not readable? Change text.